Toppers moeten nagelbijten

///Toppers moeten nagelbijten
Toppers moeten nagelbijten2019-03-18T00:39:17+00:00

Toppers moeten nagelbijten

Klachten over het topkader zijn er altijd. Er zou te weinig lef zijn, te weinig lange termijn-visie, te weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Directies zouden teveel aan zichzelf denken en te weinig aan hun personeel of hun bedrijf. De Young Captain Award wil daar een vuist tegen maken. Deze aanmoedigingsprijs voor toptalent ontstond dertien jaar geleden, mede op initiatief van deze rubriek.

YCA - artikel Telegraaf - Toppers moeten nagelbijten

In ieder geval kwamen alle drie de topmanagers – Ronald Doesburg van Shell, Ahmet Eraslan van CGI en Stefan Wijnen van Hema – met een grote glimlach de zaal uit waar zij hun laatste meesterproef moesten afleggen voor de jury. Omdat het erop zat, waarschijnlijk.

Jury-vicevoorzitter en Carlsberg-ceo Cees ’t Hart leidde de beraadslagingen bij afwezigheid van voorzitter Henk Kamp, nog enkele dagen demissionair minister van Economische Zaken. Talpa Global-topman Maarten Meijs bezette dit jaar de juryplaats van de zittende Young Captain. Hij hield tijdens het sponsordiner in het Amsterdamse restaurant De Kersentuin een gloedvol betoog. „Ons land is een ideale proeftuin: voor tv-formats, maar voor nog veel meer. Als hier iets werkt, heeft het een grote kans op wereldwijd succes. Daar moeten we met het hele bedrijfsleven gebruik van maken”, luidde zijn boodschap.

De afdeling Hardwaren, waar hij bij Hema leiding aan geeft, is veel bezig met de alom nagestreefde duurzaamheid, zei Wijnen: „We werken onder meer aan een actie waarbij mensen hun oude pannen bij ons kunnen inleveren. De grondstoffen die daarin zitten, gebruiken wij weer voor het maken van nieuwe producten. Dat is heel erg cradle-to-cradle.”

Finalist Eraslan wist in vier jaar tijd op te klimmen van software-bouwer tot een van de hogere directeuren bij IT-bedrijf CGI. Hij is een van de eindverantwoordelijken voor de afdeling olie en gas.
Bij Shell zet ondertussen de ruk van overheden naar elektrisch vervoer alle verhoudingen op zijn kop. „Hoe minder olie de petrochemische tak nodig heeft om autobrandstof te maken, hoe meer er voor ons is om tot basis-chemicaliën te verwerken”, verklaarde Jack Eggels, general manager supply chain bij Shell Chemicals en eregast van finalist Doesburg. „Je ziet ook dat steeds meer interne sollicitaties naar onze tak van het bedrijf komen”, illustreerde Eggels.
Ook de Shell-finalist zelf wordt gedreven door de toekomst, zei hij tijdens zijn praatje voor alle genodigden. „Ik wil de maatschappij beter achterlaten dan ik haar heb geërfd. Dat kan ik niet alleen, daar heb ik de ’old captains’ bij nodig”, sprak hij deemoedig.
Bilderberg-topman en voorzitter van de Stichting Young Captain Dries van der Vossen herdacht voormalig jurylid Peter Elverding. De oud-DSM-topman overleed deze zomer. Van der Vossen roemde zijn „heldere visie op vernieuwend leiderschap en grote persoonlijke betrokkenheid bij de prijs én de kandidaten.”
Die herinnering bracht oude verhalen boven. Zo verklapte één van de aanwezigen dat de onlangs vertrokken Bol.com-topman Daniel Ropers jaren geleden geen finale-plaats kreeg, omdat de Young Captain-jury geen glorieuze toekomst voor de webwinkel zag. De toekomst voorspellen was ook vroeger heel lastig...

Leer verder op Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/855932/toppers-moeten-nagelbijten